REKLAMA

Ludzie, wydarzenia

Naszego ziemniaka poznasz po skórce

Opublikowano 04 czerwca 2021, autor: Michalina Kozarowicz

Ziemniak, pyra, kartofel… Choć nazw ma wiele, uwielbiają go praktycznie wszyscy. Gotowane, smażone albo pieczone. Tłuczone, w talarkach albo w całości. Ile stołów, tyle sposobów na ziemniaka.

Ziemniak to król polskiego obiadu. Młode ziemniaczki posypane koperkiem z odrobiną masła, kotlet schabowy i mizeria. Któż nie czeka na taki niedzielny obiad, gdy w sprzedaży pojawią się młode polskie ziemniaki? Ale jak je rozpoznać? Oto jest pytanie!

Po skórce

O to, jak nie dać wrobić się w ziemniaka, pytamy rolnika handlującego na żarskim targowisku we wtorek, 1.06.

– Młody polski ziemniak to ten z łuszczącą się skórką – mówi pan Józef, rolnik handlujący swoimi plonami przy ul. Lotników. – Nasze ziemniaki nie są jeszcze duże, było zimno i nie rosły przez jakieś trzy tygodnie, pomimo że były już w ziemi. Przyczyniły się też do tego ulewne deszcze, które sprawiły, że ziemniaki nie miały dobrych warunków i pojawiły się w sprzedaży dopiero niedawno. Żeby je najprościej rozpoznać, wystarczy wziąć je do ręki. To czuć pod palcami, nasze choć mają delikatną skórkę, to są takie chropowate, bo ona się łuszczy. Te z Hiszpanii czy Portugalii są już umyte albo mają resztki ziemi w takim czerwonawym kolorze. U nas takich nie ma. A o smaku to nie ma co nawet opowiadać, bo różnica jest ogromna. Nasze są delikatne, czuć świeżość, a tamte mają dużo cięższy smak – wyjaśnia rolni.  Polski ziemniak kosztuje od 3 zł do 4,5 zł/kg, w zależności od wielkości i odmiany.

Napisz komentarz »