REKLAMA

Ludzie, wydarzenia

Nakarmią głodnych

Opublikowano 23 kwietnia 2021, autor: jb

Żurek, pasztet i sałatki jako pierwsze zostały włożone przez darczyńców do pierwszej żagańskiej Jadłodzielni.

Szafa, z której można bezpłatne brać jedzenie została ustawiona na terenie Ośrodka Pomocy Społecznej w Żaganiu. W części z chłodziarką każdy zostawić może to, co wymaga przechowywania w chłodnych warunkach, druga strona szafy jest na towary, które nie mają takiej konieczności.

Włożyć, ale też wyjąć jedzenie, może każdy. Jadłodzielnia czynna jest 24 godziny na dobę. Formalnie można korzystać z niej od soboty, 17 kwietnia.

-Pierwsze reklamówki z jedzeniem były zostawiane w tym miejscu jeszcze w ogóle zanim zamontowano lodówkę, ale się nie zmarnowały. My z ramienia OPS przekazujemy tam posiłki, które zostają na naszej stołówce. Przykładowo, w poniedziałek, 19 kwietnia, była to zupa ogórkowa, którą porozlewaliśmy do słoików – mówi Piotr Puchalski, kierownik żagańskiego Ośrodka Pomocy Społecznej.

Pilnują

Nadzór nad Jadłodzielnią pełni 11 wolontariuszy.

-Mamy rozpisany harmonogram, kto w jakim dniu zagląda tutaj, sprawdza czystość i datę ważności rzeczy. Będziemy tu o różnych godzinach, żeby maksymalnie pilnować porządku – mówi Adrian Hekert, jeden z inicjatorów ustawienia Jadłodzielni w Żaganiu. I dodaje -Z Jadłodzielni można już korzystać, chłodziarka jest już podłączona. My co jakiś czas będziemy tu robić dodatkowe prace, np. domontujemy jeszcze lepsze oznakowanie, wyrównamy dojazd. Wszystkie prace trwają dłużej, bo grupa ludzi robi je popołudniami, po godzinach własnej pracy.

Jedzenie zostawione w Jadłodzielni powinno być szczelnie zapakowane i opisane datą jego przygotowania. Na miejscu w szafie dostępne są karteczki, na których można oznakować datę przygotowania posiłku. Na tablicach na samej szafie wymienione są także produkty, których nie można zostawiać (np. surowe mięso, produkty z wyraźnymi oznakami popsucia).

-W wielu domach marnuje się dużo jedzenia. Jeżeli wiemy, że zostaną nam produkty, z których nie skorzystamy, można je przynosić do Jadłodzielni. My nie będziemy wyrzucać jedzenia, a ktoś potrzebujący z niego skorzysta – zachęca A. Hekert.

Napisz komentarz »