REKLAMA

Aktualności, Gospodarka

Warzywa droższe od mięsa

Opublikowano 16 kwietnia 2021, autor: jb

Każdy kto chciałby, by jego dieta wiosną była bardziej fit, musi głębiej sięgnąć do kieszeni. Warzywa są teraz droższe niż mięso.

Kalafior po 12 zł za sztukę albo blisko 23 zł za kilogram papryki, takie ceny to teraz codzienność. Udka z kurczaka można za to kupić już w cenie 9 zł za kilogram, za tyle samo schabu zapłacimy około 17 zł.

Choć większość woli kupować warzywa od polskich producentów, obecnie sporo tych dostępnych w sklepach sprowadzanych jest z Hiszpanii albo Egiptu. A właśnie szczególnie w Hiszpanii w tym roku były najpierw mrozy, potem śnieżyce i powodzie, co miało wpływ na ilość i cenę  upraw. Na cenę wpływa także lockdown w kolejnych krajach, co podnosi stawki  transportu.

Spore wzrosty cen notuje także Rynek Hurtowy w Broniszach, największy tego typu rynek Polsce. Jest jednym z  głównych miejsc zaopatrzenia w owoce i warzywa dla sklepów, bazarów, restauracji, barów.

Ich stawki nie są optymistyczne. Papryka kosztuje dziś nawet 23 zł za kg. Około 25 zł trzeba też wysupłać za kg pomidorów koktajlowych. To nawet o 5 zł więcej w porównaniu do poprzedniego miesiąca. Pomidory zwykłe można kupić średnio w cenie 8,50 zł za kg. Tyle samo w przeliczeniu na kg trzeba też zapłacić za importowane pory.

W tym samym czasie za kilogram kurczaka płaci się około 12 zł.

W sprzedaży z krajowych produktów są jest tam głównie rzodkiewka, sprzedawana w średniej cenie 2 zł za pęczek, u każdego kolejnego sprzedawcy ma jeszcze doliczana marża. Droższe niż w ubiegłych latach są polskie jabłka. W zależności od odmiany, trzeba zapłacić za nie 2,5-5 zł za kg.

Napisz komentarz »