REKLAMA

Gospodarka

Castorama się śpieszy

Opublikowano 15 maja 2020, autor: bj

Złożyli niepełną dokumentację, żeby rozpocząć formalności. Teraz naprędce ją uzupełniają. Castorama przygotowuje się do inwestycji w swój żarski market przy ul. Broni Pancernej, w budynku po dawnym Tesco.

Od niemal 2 miesięcy o pozwolenie na budowę stara się warszawska spółka Castim. Najwyraźniej się śpieszy, bo żeby urzędnicy mogli zawczasu zacząć analizować wniosek, spółka złożyła niekompletną dokumentację. Ta wpłynęła do Starostwa Powiatowego w Żarach w drugiej połowie marca, a dopiero w poniedziałek, 11.05., dostarczona została niezbędna do wydania pozwolenia decyzja o warunkach zabudowy z Urzędu Miasta (dla inwestycji w miejscach, dla których nie ma tzw. planu zagospodarowania przestrzennego). Ta była wydana zaledwie w czwartek 7.05. I określiła szczegółowe warunki związane ze zmianą sposobu użytkowania budynku, budową wiat na wózki, budową masztów, tablic reklamowych, pergoli ekspozycyjnej na towar prezentowany na zewnątrz obiektu i przebudowę rampy.

Urzędnicy w starostwie jeszcze raz przeanalizują, czy teczka z kwitami jest już kompletna. Procedura wydania pozwolenia na budowę może trwać do 60 dni, ale – o ile inwestor dopełnił wszystkie formalności – zazwyczaj jest wydawane wcześniej.

Ekipa budowlańców będzie mogła wkroczyć dopiero wówczas, gdy inwestor będzie miał w ręku dokument z powiatu.

Z rekrutacją czekają

Castorama jeszcze nie ruszyła z rekrutacją pracowników.

Tymczasem pewne jest, że nie zmieni się kształt budynku, kolor ścian, powierzchnia zabudowy. Zmieniona zostanie elewacja frontowa, bo skośne zadaszenie zostanie zamontowane w rejonie głównego wejścia. Do tego wygrodzona zostanie strefa składowania, czyli pergola. Przebudowana zostanie rampa rozładunkowa.

Na parkingu stanie 5 wiat na wózki. Pojawią się w innych miejscach, niż było to za czasów Tesco. Nowością będą regały zewnętrzne, maszty i tablice informacyjno-reklamowe, które sieć stosuje już w innych sklepach.

Całkowita powierzchnia zabudowy sięgnie 7 tys. mkw., sama powierzchnia hali sprzedaży wyniesie 5 tys. mkw.

Przy sklepie, do dyspozycji jego personelu pojawi się palarnia z rowerownią. W środku zostaną wybudowane nowe ściany działowe. W ten sposób zostanie wydzielony magazyn, część administracyjna i socjalna, toalety dla pracowników i klientów, oddzielnie damskie i męskie.

Na regałach wewnątrz sklepu towar przechowywany będzie aż do wysokości ok. 4 metrów.

Bezpieczeństwo pożarowe mają gwarantować hydranty zewnętrzne i wewnętrzne.

Firma nie ujawnia, ile osób znajdzie tu zatrudnienie. Planuje jednak dość przestronną część socjalną. Szatnie pracownicze liczyć będą ponad 100 mkw. – każda z nich, dla mężczyzn i kobiet, to po 50-60 mkw. powierzchni, ponadto jadalnia (64 mkw.), a także pomieszczenia gospodarcze, pokój asystenta, biuro ochrony. Ciekawostką jest planowany pokój spotkań i rozmów.

Napisz komentarz »