REKLAMA

Ludzie, wydarzenia

Kuchnia w czasach zarazy

Opublikowano 10 kwietnia 2020, autor: Michalina Kozarowicz

Jak gotować, by nie marnować jedzenia, a przy okazji pomagać. Podpowiada Olga Pawlikowska (32 l.), żaranka, autorka poradnika „Kuchnia w czasach zarazy.”

W czasach zarazy, kiedy musimy unikać kolejek, a wyjście do sklepu zamienia się w prawdziwe polowanie, warto nauczyć się, jak sprytnie i smacznie wykorzystywać to, czego w normalnych czasach pewnie byśmy się pozbyli. Przy okazji można też pomóc. Autorka poradnika zorganizowała zrzutkę, na którą można wpłacać pieniądze. Wszystkie datki zostaną przekazane na zakup środków ochrony dla pracowników służby zdrowia.

Gotuj i pomagaj

Olga, która obecnie mieszka pod Wrocławiem, pochodzi z Żar. Jest pasjonatką gotowania i blogerką. Wymyśliła akcję „Kuchnia w czasach zarazy”. Napisała e-booka, w którym radzi, jak gotować, by niczego nie marnować. Dochód ze sprzedanych egzemplarzy przekazuje na zakup odzieży ochronnej i środków dezynfekcji dla pracowników służby zdrowia. Aby pobrać e-booka, trzeba wejść na stronę www.siepomaga.pl/kuchniawczasachzarazy.

– Jesteśmy piątym krajem w Europie, jeśli chodzi o marnowanie jedzenia – mówi Olga. – Pomysł z niemarnowaniem nie jest nowy. Kilka tygodni temu uznałam, że te wskazówki przydadzą się teraz jeszcze bardziej, żeby zagospodarować zapasy do ostatniego okruszka. Uznałam, że podzielę się wskazówkami, jak wykorzystać to, co mamy w szafkach, żeby nie iść niepotrzebnie do sklepu – opowiada O. Pawlikowska.

Do zamrażarki, nie do śmieci

– Wiele osób nie wie, że większość produktów można mrozić. I tak na przykład drożdże, które są teraz tak trudno dostępne, a nie mają długiego terminu ważności, świetnie nadają się do mrożenia – wyjaśnia autorka poradnika.

A co zrobić, gdy ugotujemy czegoś za dużo? Na to też jest proste rozwiązanie. Produkty zwyczajnie można przerobić.

– Z ziemniaków z wczorajszego obiadu można na przykład zrobić kotlety i wykorzystać je następnego dnia. Można też zrobić babę ziemniaczaną, która jest w mojej rodzinie absolutnym hitem. Resztki rosołu można zamrozić w pojemniczku do robienia kostek do lodu, potem przesypać do woreczka, a później wykorzystać do risotto lub jako bazę do zup – radzi Olga.

Więcej inspiracji

– Jeśli szukasz większej liczby inspiracji, dołącz do akcji na Instagramie, którą wymyśliłam, czyli #kuchniawczasachzarazy. Znajdziesz mnie na Instagramie: www.instagram.com/olga.pawlikowska. I w grupie na Facebooku: Kuchnia w czasach zarazy – sprytne gotowanie – zachęca autorka poradnika.

Na wielkanocnym stole Olgi pojawią się m.in faszerowane jajka, wegański żurek, a dla urozmaicenia sushi.

Wskazówki Olgi, jak nie marnować jedzenia, można znaleźć w e-booku dostępnym do pobrania po wpłacie na zrzutkę na stronie: www.siepomaga.pl/kuchniawczasachzarazy. Link do pobrania poradnika będzie dostępny po dokonaniu wpłaty.
Napisz komentarz »