REKLAMA
twoj_dom_baner_1000x200_2017

Aktualności, Wasze sprawy

Jesienne dynie

Opublikowano 15 września 2017, autor: Michalina Kozarowicz

Dynie ozdobne i jadalne, wrzosy i chryzantemy. Żarski rynek aż pęka w szwach od jesiennych warzyw, owoców i kwiatów.

Jesienne dynie

Kolorowe papryki kupimy już za 4,90 zł za kilogram. A piękne wrzosy w doniczkach od 4,50 zł za sztukę. Pomidory, w zależności od rodzaju, kupimy od 3,50 zł do 4,90 zł za kilogram, ogórki za 3,50 zł. Kilogram śliwek węgierek kosztuje na targowisku 5,90 zł, jabłka – 4,50 zł za kilogram. Świeże kolby kukurydzy to 1 zł za sztukę. Kilogram fasolki to w tym tygodniu 6 zł, ziemniaki – 1,20 zł/kg. Dynie, w zależności od gatunku i wagi, kosztują od 1 zł do 8 zł/szt.

  Jesienne przetwory

 Najlepsze na zimową porę są własnej roboty przetwory. Zastrzyk witamin Reginie Milewskiej z Żar zapewnia domowy przecier pomidorowy.

– Pomidory trzeba wypłukać i pokroić – zdradza swój przepis pani Regina. – Potem już w garnku je solę. Gotuję, aż są miękkie. Przecieram je przez sito i wlewam do butelek. Butelki z przecierem trzeba zagotować i wystudzić. Taki domowy przecier zachowuje swoją świeżość i wszystkie wartości odżywcze nawet przez 3 lata.  Podobnie robię z ogórkami kiszonymi. Kiszę je w garnku przez 2-3 dni, potem przekładam do słoików i gotuję, oczywiście do słoików wlewam wodę z kiszenia, dodaję tylko świeży koper – mówi pani Regina, która zakupy na żarskim targowisku robi od lat. – Tu wszystko jest dużo świeższe i bez chemii. Dziś, oprócz pomidorów, kupiłam też śliwki do jedzenia na świeżo i do kruchego ciasta – zdradza.

Napisz komentarz »