REKLAMA
baner-jas

Aktualności, Wasze sprawy

Pora na przetwory

Opublikowano 11 sierpnia 2017, autor: bj

Do zakupu fasolki szparagowej zachęcają sprzedawcy na żarskim targowisku przy ul. Lotników.

Pora na przetwory

– Teraz jest młoda, bez łyka. I cena jest najlepsza – mówi Janina Fibich z Lipinek Łużyckich, która ma stoisko na targowisku. Dla tych, którzy zamierzają fasolkę zamrozić, pani Janina ma bardzo ważną radę. – Trzeba ją najpierw zblanszować, czyli zanurzyć na chwilę we wrzątku. Żeby potem nie była twarda – tłumaczy.

Wzięciem cieszą się też buraki. Sprzedawane na worki, do przetworów. Ceny zaczynają się od 1,50 zł za kg. – Można jeszcze poczekać, ale potem zacznie się sezon na paprykę – zastrzega J. Fibich. I podaje przepis na buraczki z papryką: 5 kg buraków, 1 kg papryki, 3/4 kg cebuli. Buraki zetrzeć. Pokrojoną paprykę i cebulę zeszklić na patelni, połączyć wszystko, dodać zalewę (ocet – 0,5 szklanki, cukier – 0,5 szklanki, olej – 0,5 szklanki i sól). Wszystko zagotować i gorące wkładać do słoików.

 

Ceny na targowisku w Żarach .
artykuł cena/jednostka
ogórki gruntowe 1,80 zł – 4 zł za kg
koper do kiszenia 1,50 zł – 2 zł za pęk
czosnek 1,50 zł – 2,50 zł za szt.
pomidory 1,80 zł – 4,80 zł za kg
fasolka szparagowa 3,50 zł – 5 zł za kg
fasolka masłowa 6 zł – 8 zł za kg
włoszczyzna 3,50 za pęk
cebula 2,50 zł – 3 zł za kg
kapusta 3 zł – 4,50 zł za szt
por 1,50 zł – 2,80 zł za szt.
jabłka 2,80 zł – 4 zł za kg
truskawki 12 zł za kg
borówki amerykańskie 16,50 zł 18 zł za kg
śliwki 6 zł – 7 zł z akg
jagody 13 zł – 15 zł za litr
jaja 0,30 – 0,70 zł za szt.

Napisz komentarz »