REKLAMA
absolut

Wasze sprawy

Kto najlepiej kisi w Sieniawie

Opublikowano 28 lipca 2017, autor: Norbert Królik

Po raz pierwszy w Sieniawie odbyły się zawody w kiszeniu ogórków. Rywalizowało kilkunastu mieszkańców wioski.

Kto najlepiej kisi w Sieniawie

Ogórki, chrzan, koper, czosnek, woda i sól to podstawowe składniki potrzebne do kiszenia ogórków. Ale okazuje się jednak, że o jakości kiszonych ogórków decydują drobiazgi, które specjalnie dla czytelników Regionalnej zdradzają mieszkańcy Sieniawy Żarskiej.

– Wybieram małe ogóreczki, zielono-białe. Obcinam końcówki ogórka, żeby wyglądał apetycznie. Dodaję świeży koper, własny czosnek, chrzan, liść winogronu i liść dębu. Wszystko zalewam niegotowaną wodą z własnej studni. Soli dodaję na oko – zdradza swój sekret Krystyna Bartkowiak.

– Do kiszenia używam tylko własnych ogórków, bez sztucznych nawozów. Potem mogą stać nawet 2-3 lata. Kiedyś eksperymentowałam dodając do ogórków cebulkę lub paprykę, ale najlepsze zawsze wychodzą te tradycyjne. Wybieram twarde ogórki, dodaję do nich koper, chrzan, czosnek. Zalewam wrzątkiem z solą. Stawiam na 3 dni w ciepłym pomieszczeniu, a potem wynoszę do piwnicy – opowiada Teresa Gierczyk.

Z papryką

Zawody były okazją do spróbowania sił dla nowicjuszy.

– Kiszę ogórki pierwszy raz w życiu. To mój autorski przepis. Ogórki będą na ostro z papryczką chili, chrzanem i z solą kamienną – mówi Krzysztof Rossa.

– My do ogórków dodajemy liść wiśni i liść czarnej porzeczki. Wszystko zalewamy przegotowaną, wystudzoną wodą. Na litr wody dajemy łyżkę soli kuchennej – dodają Honorata i Angelika Rossa.

Zawsze takie same

Przepisy na najlepsze ogórki są przekazywane z pokolenia na pokolenie.

– Wybieram małe ogórki, dodaję liść chrzanu, dębu i wiśni, do tego 3 ząbki czosnku. Na litr wody daję dwie łyżki soli i wszystko zalewam surową wodą. Najlepsza zawsze była ze studni, ale teraz studni już nie mamy, więc bierzemy wodę z sieci.  – mówi Bożena Połosa z Górki.

Do dożynek

Nagrodą za najlepsze ogórki jest rower marki Giant. Wszystkie ogórki po oznakowaniu trafiły do piwnicy pod sklepem Katarzyny Kuci, która jest pomysłodawcą konkursu. – Nasz sklep ma taką zwyczajową nazwę SOK, czyli Sieniawski Ośrodek Kultury – Piekarnia. Organizujemy dla mieszkańców spotkania i konkursy. W tym roku zrobiliśmy już noc świętojańską, teraz jest kiszenie ogórków. Planujemy też zorganizować zawody w kiszeniu kapusty – mówi Katarzyna Kucia.

Degustacja ogórków i rozstrzygnięcie konkursu nastąpi podczas gminnych dożynek, 26 sierpnia w Sieniawie Żarskiej.

  • Kto najlepiej kisi w Sieniawie
  • Kto najlepiej kisi w Sieniawie
  • Kto najlepiej kisi w Sieniawie
  • Kto najlepiej kisi w Sieniawie
  • Kto najlepiej kisi w Sieniawie
Napisz komentarz »